Význam pravidelné kalibrace v průmyslovém prostředí
30 října, 2017
Význam pravidelné kalibrace v průmyslovém prostředí
30 října, 2017

Kdy zvážit kalibraci vašeho přístroje

Kalibrace měřicích přístrojů, jako jsou pyrometry a termokamery, je nezbytným krokem pro zajištění jejich přesnosti a spolehlivosti. Ale kdy je ten správný čas pro kalibraci? Tento článek vám poskytne přehled o tom, kdy byste měli zvážit kalibraci vašeho přístroje, aby byla zajištěna jeho optimální funkčnost.

Doporučené intervaly pro kalibraci
Obecně platí, že většina výrobců doporučuje kalibraci termokamer a pyrometrů každé dva roky. Tento interval je považován za bezpečný pro zajištění, že přístroj bude poskytovat přesné výsledky po celou dobu své životnosti. Nicméně v některých případech může být nutné kalibraci provést častěji.

Kdy je vhodné provést kalibraci?
Existuje několik situací, kdy byste měli zvážit kalibraci vašeho přístroje dříve, než uplyne doporučený interval:

  • Po mechanickém nebo teplotním šoku: Pokud váš přístroj prošel nárazem, pádem nebo byl vystaven extrémním teplotám, může dojít k narušení jeho kalibrace. V takovém případě je důležité přístroj co nejdříve znovu kalibrovat, aby se zajistila jeho přesnost.
  • Při změně prostředí: Pokud používáte váš přístroj v novém prostředí s odlišnými podmínkami, jako je vyšší vlhkost, prach nebo vibrace, může to ovlivnit jeho výkon. Kalibrace zajistí, že přístroj bude nadále přesný i v těchto nových podmínkách.
  • Při detekci neobvyklých výsledků: Pokud váš přístroj začne poskytovat neočekávané nebo nepravidelné výsledky, je to jasný signál, že by měl být znovu kalibrován. I malé odchylky mohou mít významný dopad na kvalitu měření.
  • Před důležitými projekty nebo audity: Pokud se připravujete na důležitý projekt, kde je přesnost měření klíčová, nebo na audit, který vyžaduje doložení přesnosti přístrojů, doporučuje se provést kalibraci předem, abyste měli jistotu, že váš přístroj funguje správně.

Jak probíhá kalibrace?
Kalibrace začíná konzultací, při které se určí, jaký přístroj je třeba kalibrovat, v jakých teplotních rozsazích a jaké jsou vaše požadavky na rychlost kalibrace. Poté se přístroj testuje na kalibračních bodech a výsledky se porovnávají s referenčními hodnotami. Po dokončení kalibrace obdržíte kalibrační list, který dokumentuje všechny kroky a potvrzuje přesnost vašeho přístroje.

Závěr
Pravidelná kalibrace je klíčová pro udržení přesnosti a spolehlivosti vašich pyrometrů a termokamer. Ať už se rozhodnete pro kalibraci na základě doporučeného intervalu nebo v reakci na konkrétní situaci, je důležité, aby byl váš přístroj vždy připraven poskytovat přesná měření. Nepodceňujte důležitost kalibrace a zajistěte, aby vaše přístroje byly vždy v perfektním stavu.

Jsme připraveni vám pomoci

Kontaktujte nás a pojďme společně navrhnout to nejlepší řešení pro Vás.