Technologie a vybavení používané v naší laboratoři
30 října, 2017
Význam pravidelné kalibrace v průmyslovém prostředí
30 října, 2017
Technologie a vybavení používané v naší laboratoři
30 října, 2017
Význam pravidelné kalibrace v průmyslovém prostředí
30 října, 2017

Jak správně číst výsledky z kalibračního listu

Kalibrační list je nezbytným dokumentem, který potvrzuje, že váš měřicí přístroj byl správně kalibrován a je připraven k použití. Tento list obsahuje důležité informace, které vám pomohou porozumět, jak přesně váš přístroj měří a jaké odchylky byste měli očekávat. Správná interpretace kalibračního listu je klíčová pro zajištění toho, že výsledky, které váš přístroj poskytuje, jsou spolehlivé a přesné.

Co obsahuje kalibrační list?
Kalibrační list obvykle obsahuje několik základních informací, které vám poskytnou přehled o kalibraci vašeho přístroje:

  • Identifikace přístroje: Informace o typu a modelu přístroje, sériovém čísle a dalších identifikačních údajích.
  • Datum kalibrace: Důležité pro určení, kdy byla kalibrace provedena a kdy by měla být provedena další kalibrace.
  • Referenční podmínky: Informace o podmínkách, za kterých byla kalibrace provedena, jako je teplota a vlhkost prostředí.
  • Kalibrační body: Seznam teplot nebo jiných měřených veličin, které byly během kalibrace testovány, spolu s naměřenými hodnotami a referenčními hodnotami.
  • Nejistota měření: Informace o odchylkách, které byly zjištěny během kalibrace, a jejich vliv na přesnost měření.
  • Podpis a razítko: Potvrzení kalibrační laboratoře o provedení kalibrace.

Jak číst a interpretovat kalibrační list?
Při interpretaci kalibračního listu je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům:

  1. Kalibrační body a odchylky: Zkontrolujte, jaké teploty byly kalibrovány a jaké odchylky byly zaznamenány. Tyto odchylky vám mohou pomoci pochopit, jak přesně váš přístroj měří v různých teplotních rozsazích.
  2. Nejistota měření: Toto je klíčový údaj, který vám řekne, jakou spolehlivost můžete od svého přístroje očekávat. Nižší nejistota znamená vyšší přesnost měření.
  3. Datum kalibrace: Zkontrolujte, kdy byla kalibrace provedena, a ujistěte se, že váš přístroj nebyl používán příliš dlouho bez nové kalibrace.

Proč je kalibrační list důležitý?
Kalibrační list je důležitým dokumentem, který slouží jako oficiální důkaz o tom, že váš přístroj byl kalibrován v souladu s mezinárodními standardy. Tento dokument je často vyžadován při auditech, inspekcích nebo při certifikaci vašich procesů. Kromě toho vám kalibrační list pomáhá udržovat kontrolu nad přesností vašich měřicích přístrojů a zajistit, že vaše měření budou vždy spolehlivá.

Závěr
Správná interpretace kalibračního listu je nezbytná pro udržení přesnosti a spolehlivosti vašich měřicích přístrojů. Ujistěte se, že rozumíte všem informacím, které kalibrační list obsahuje, a pravidelně kontrolujte, zda váš přístroj splňuje požadované standardy.

Jsme připraveni vám pomoci

Kontaktujte nás a pojďme společně navrhnout to nejlepší řešení pro Vás.