Jak správně interpretovat výsledky z kalibračního listu
30 října, 2017
Kdy zvážit kalibraci vašeho pyrometru nebo termokamery?
26 srpna, 2024
Jak správně interpretovat výsledky z kalibračního listu
30 října, 2017
Kdy zvážit kalibraci vašeho pyrometru nebo termokamery?
26 srpna, 2024

Význam pravidelné kalibrace

V dnešním rychle se vyvíjejícím průmyslovém světě hraje přesné měření teploty klíčovou roli v mnoha odvětvích. Termokamery a pyrometry jsou nepostradatelnými nástroji v různých aplikacích, od monitorování výrobních procesů až po zajištění bezpečnosti zařízení. Nicméně i ty nejlepší přístroje mohou časem ztratit svou přesnost, což může vést k chybným rozhodnutím a potenciálně závažným problémům. Z tohoto důvodu je pravidelná kalibrace nezbytná pro udržení optimální funkčnosti těchto přístrojů.

Co je kalibrace a proč je důležitá?
Kalibrace je proces, při kterém se měřicí přístroj porovnává s přesným etalonem nebo referenčním zařízením, aby se zjistilo, zda poskytuje správné výsledky. Tento postup nejen potvrzuje správnost měření, ale také identifikuje případné odchylky, které by mohly ovlivnit kvalitu výsledků. V průmyslovém prostředí, kde i malá chyba může mít významné důsledky, je kalibrace klíčová pro zajištění spolehlivosti a konzistence měření.

Jaké jsou důsledky nekalibrovaných přístrojů?
Použití nekalibrovaných termokamer a pyrometrů může mít dalekosáhlé důsledky. Nepřesná měření mohou vést k nesprávnému vyhodnocení situace, což může způsobit ztráty v kvalitě výroby, zvýšení nákladů na energie, či dokonce ohrozit bezpečnost pracovníků a zařízení. Nekalibrovaný přístroj může také způsobit nesprávné rozhodování při údržbě nebo inspekcích, což může vést k nečekaným poruchám nebo haváriím.

Frekvence kalibrace a co ji ovlivňuje
Doporučený interval pro kalibraci měřicích přístrojů se může lišit v závislosti na několika faktorech, včetně typu přístroje, jeho použití a prostředí, ve kterém je používán. Obecně platí, že termokamery a pyrometry by měly být kalibrovány každé dva roky. Nicméně v prostředích s vysokými nároky na přesnost nebo v případech, kdy přístroj prošel mechanickým nebo teplotním šokem, může být nutné provést kalibraci častěji.

Závěr
Pravidelná kalibrace termokamer a pyrometrů je nezbytná pro udržení přesnosti a spolehlivosti měření, což je klíčové pro správné rozhodování v průmyslovém prostředí. Nezapomínejte na tento důležitý krok a zajistěte, že vaše přístroje budou vždy poskytovat přesné výsledky, na které se můžete spolehnout.

Jsme připraveni vám pomoci

Kontaktujte nás a pojďme společně navrhnout to nejlepší řešení pro Vás.